Een testament, denk je daar weleens over na?

Datum: dinsdag 05 juni 2018
Geplaatst in: Overig

Regelmatig brengen wij bij onze klanten, jong en oud, het onderwerp testament ter sprake. Een testament op laten maken staat vaak niet hoog op het prioriteitenlijstje. Men wil er liever niet over nadenken, omdat wettelijk toch al geregeld is dat alles naar de langstlevende gaat. Of omdat in het verleden al een testament is gemaakt. Als je dan vraagt wat voor testament ze hebben, is het antwoord meestal: een langstlevende testament. Dat daar heel veel varianten van zijn met fiscaal zeer verschillende uitkomsten weet men vaak niet.

Veel varianten, wat is fiscaal de meest gunstige regeling?

Het klopt dat zonder testament, voor gehuwden en geregistreerde partners, wettelijk geregeld is dat alles naar de langstlevende gaat. De kinderen krijgen voor hun wettelijk erfdeel een vordering op de langstlevende die pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende. Op zich een goede regeling, maar dit hoeft fiscaal gezien niet de meest gunstige regeling te zijn. Daarnaast zijn er ook niet fiscale redenen om tóch een testament op te laten maken.

Een aantal voorbeelden zijn

•regelen van voogdij voor minderjarige kinderen;
•regelen onderbewindstelling erfdelen;
•regelen bedrijfsopvolging;
•opnemen van een uitsluitingsclausule (de erfenis kan niet bij de ‘koude kant’ terecht komen);
•opnemen van een insluitingsclausule, voor huwelijken van erfgenamen vanaf 2018;
•voorkomen dat de erfdelen van de kinderen “opgegeten”moeten worden bij opname in een verzorgingstehuis;
•veilig stellen van vermogen voor de kinderen bij een tweede huwelijk;
•benoemen van andere erfgenamen of vaststellen van andere erfdelen dan in de wet geregeld is;
•opnemen van legaten voor de kleinkinderen of een goed doel;
•benoemen van een executeur (iemand die de nalatenschap mag afhandelen).

Fiscale gevolgen per testament kunnen aanzienlijk verschillen!

Dit laten we zien aan de hand van het volgende voorbeeld.

We hebben een gezin met vader (76), moeder (74) en drie kinderen. Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben een vermogen van € 600.000. Vader komt nu te overlijden en moeder over 14 jaar (statistische levensverwachting).

Vergelijken we de vijf meest voorkomende testamenten met elkaar, dan varieert de te betalen erfbelasting over de erfenis van vader van € 0 tot € 16.380. Bekijken we de totaal te betalen erfbelasting over de erfenis van vader en moeder samen, dan varieert deze tussen de € 21.460 en € 47.770. Aanzienlijke verschillen dus. Het is ook zeker niet altijd het voordeligste om bij het eerste overlijden zo min mogelijk belasting te betalen. Iets meer belasting betalen bij het eerste overlijden kan leiden tot een flinke besparing bij het tweede overlijden.

Kortom het is zeker de moeite waard om eens over een testament na te denken of als er al een testament is nog eens kritisch te kijken naar de inhoud daarvan.

Kies de variant die bij je past

NUWEA heeft de specialisten in huis die dit haarfijn voor je uitzoeken. We leggen het je uit in begrijpelijke taal, zodat je na afloop weet waarvoor je kiest. Fiscaal/juridisch ontzorgen noemen we dat bij NUWEA.

Meer weten?

Collega’s en belastingadviseurs Brenda Travnicek en André Kranendonk zijn aanspreekpunt bij onze juridische dienstverlening. Zij vertellen je graag over de mogelijkheden. Brenda en André zijn telefonisch te bereiken via (0251) 361 960 of per e-mail: info@nuwea.nl.