Meerderheid ZZP’ers heeft extra inkomstenbron

Datum: maandag 08 januari 2018
Geplaatst in: ZZP

Meer dan 55% van de ZZP’ers in Nederland heeft naast het ZZP inkomen ook andere bronnen van inkomsten, dit concludeert het CBS op basis van haar meest recente cijfers (link). Daarnaast haalde 60% van de ZZP’ers hun hoofdinkomen uit het ondernemerschap, waarvan bijna 72% geen andere bijverdienste had.

Ondernemerschap als hoofdinkomen

Ruim 650 duizend ZZP’ers haalden hun hoofdinkomen uit ondernemerschap, daarvan hadden 256 duizend ondernemers nog andere inkomstenbronnen. ZZP’ers met het hoofdinkomen uit ondernemerschap verdienden gemiddeld 28 duizend euro per jaar. Voor de groep met neveninkomen lag het gemiddelde inkomen op 20 duizend euro per jaar. Grootste en hoogste inkomstenbron bij ZZP’ers met neveninkomsten was het pensioen, met een gemiddelde van 10 duizend euro aan pensioengelden.

Per branche zijn er verschillen wat betreft hoofdinkomen. Bij ZZP’ers die werkzaam zijn in de bouw is het inkomen uit ondernemerschap de belangrijkste inkomstenbron, namelijk 90%. Gevolgd door de financiële dienstverlening (bijna 80%) en nijverheid en energie (zo’n 75%).

Ondernemerschap als bijverdienste

Voor 548 duizend personen was ondernemerschap niet het hoofdinkomen. De grootste groep had als hoofdinkomen loon, gevolgd door inkomsten uit pensioen. Werknemers die naast hun reguliere baan actief zijn als ZZP’ers verdienden er gemiddeld 1900 euro bij. Mensen met een pensioen vulden hun pensioen aan met gemiddeld 2800 euro.