Benut de fiscale jaarruimte

Datum: woensdag 20 december 2017
Geplaatst in: Fiscaal

Als zzp-er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw. Bouw je te weinig pensioen op, dan bestaat er de mogelijkheid om dit tekort fiscaal voordelig aan te vullen. Een groot deel van de zzp-ers (63%) is echter niet bekend met deze fiscale mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen (bron: BrightPensioen).

Hoe vorm je een oudedagsvoorziening?

Voor zelfstandig ondernemers zijn er twee mogelijkheden om een oudedagvoorziening op te bouwen:

  • Door privé gebruik te maken van de jaarruimte en reserveringsruimte;
  • Door dotaties oudedagreserve te storten in een lijfrente- of bankverzekering.

Jaarlijks mag je als zelfstandig ondernemer 9,8% (2017) van de winst belastingvrij reserveren voor de oudedagreserve. Dit levert nu een belastingbesparing op, maar er ontstaat wel een toekomstige fiscale claim. Op het moment dat je de onderneming beëindigt of met pensioen gaat zal er belasting moeten worden betaald over de opgebouwde (oudedags)reserve.

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is het bedrag dat je ieder jaar met fiscaal voordeel mag sparen voor je pensioen. Het is het pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Of het verstandig en mogelijk is om je jaarruimte te benutten hangt af van je persoonlijke situatie.

Mocht je in het verleden geen gebruik hebben gemaakt van dit fiscale voordeel, dan bestaan er wellicht nog onbenutte-jaarruimten. Deze zogeheten reserveringsruimte kan tot zeven jaar terug worden benut.

Onthoudt dat het gebruik van de jaarruimte uitstel van belastingheffing is en geen afstel. Op het moment dat je met pensioen gaat, komt het geld vrij en wordt het bedrag (in termijnen) uitgekeerd. Over deze uitkeringen ben je belasting verschuldigd in box 1. Veelal is er dan echter een lager belastingtarief van toepassing, waardoor de heffing wel een stuk lager is.  

Lijfrente of banksparen

Er is een wezenlijk verschil tussen het storten in een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Een lijfrente keert uit tot je overlijden, ongeacht je uiteindelijke leeftijd. Bij banksparen maak je afspraken over het aantal jaren waarin het spaartegoed wordt uitbetaald. Leef je langer, dan stopt de uitkering. Welke optie het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke wensen.

Bereken je ruimte!

Het is van belang om ieder jaar je jaarruimte te berekenen. Stort je namelijk meer in je lijfrente dan de jaarruimte toelaat, dan is het teveel gestorte bedrag niet aftrekbaar. Dit is fiscaal ongunstig, omdat je over het teveel gestorte bedrag in de toekomst wél belasting moet betalen.

Kortom, laat je goed informeren over de mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met één van onze adviseurs.